Lešnik se na lešniku suši

ponedeljak, 09 novembar 2015 07:15

Izvor:B92

Zbog visokih cena energenata, pogotovo gasa, poljoprivrednici sve češće traže jeftnije alternative.

Deluje neverovatno, ali jedan od najvećih proizvođača lešnika u Srbiji se dosetio da suši lešnik na – lešnik, tačnije na ljusku lešnika. Na taj način u potpunosti je zamenio naftu koju je do sada koristio.

 

Čedi Poštiću iz Prhova su Italijani od kojih je originalno kupio sušaru za lešnik, rekli da svoj lešnik može da osuši jedino na naftu jer je jedino plamen nafte ili gasa u stanju da da pruži odgovarajuću konstantu temperaturu od 38 do 42 stepena celzijusa koja je optimalna za sušenje, jezgra.

Međutim, diplomirani inžinjer mašinstva Aleksanadar Jugović, stručnjak jedne domaće firme iz Mladenovca mu je ponudio da napravi sistem koji će sušiti lešnik sagorevajući ljusku lešnika koja se do tada odbacivala kao otpad.

Ovo je jedinstveni termogenerator koji u pravilnim intervalima u gorionik ubacuje ljusku u koju zatim uduvava vazduh. Poštić od ove godine suši ne samo lešnik sa 45 hektara nego i soju šta više čak i sopstvenu kuću greje na ljusku od lešnika.

“To sve radi odlično, koristi isključivo ljusku, smanjio je troškove, rekli mu da je nemoguće ali nije ... “, kaže Čeda Poštić.

“Ljuska lešnika je savršeno gorivo, jednako je po kvaliti najboljem drvetu, sistem je u suštini vrlo jednostavan ... “, kaže Aleksandar Jugović stručnjak za grejanje

Potrebno je svega 50 kilograma otpadne ljuske da bi se osušila jedna tona lešnika. Čak i kada lešnik sadrži preko 20 posto vlage, bez problema sušara obori taj procenat na 6% što je idelano za čuvanje. Troškovi sušenja su sada toliko niski da Poštić suši ne samo sopsteveni lešnik , nego radi i uslužno sušenje.

“Sušenje košta 10 dinara što je minimalna cena ali to je cena samo zašto što ima dosta manipulacije i rada oko toga”, kaže Poštić.

Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 09 novembar 2015 07:32
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)
Pročitano 5507 puta

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015