PSSP

Osmi seminar Polјoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije (PSSS), u organizaciji Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u polјoprivredi održaće se u terminu od 14. do 16. novembra 2016. godine, na Kopaoniku, u hotelu „Grand“.

Izvor: RTV (Nenad Jovićević)
BEČEJ -Uzgoj leske iziskuje manja ulaganja nego drugo voće a period eksploatacije je od 50 i više godina. Međutim, i pored toga Srbija, kaže prof. dr Čeda Oparnica sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, daleko zaostaje za Turskom, koja daje čak 70 odsto svetske proizvodnje, Italijom, Španijom, SAD-om, pa čak i Gruzijom.

Izvor: www.vojvodina.gov.rs

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije Ferero, koje je predvodio William Fulci.

U ovom susretu u Pokrajinskoj vladi, predstavljen je projekat Ferero za Srbiju u okviru memoranduma koji, ova vodeća internacionalna kompanija u konditorskoj industriji, ima potpisan sa Vladom Srbije.
Svojim bogatim iskustvom u razvoju i upravljanju poljoprivrednim projektima, posebno u domenu uzgoja lešnika, Ferero predstavlja izuzetnog investitora i partnera u našoj zemlji.

Izvor: www.b92.net

Odgovor je kratak i jednostavan - hrontelu.lešnik krem + Marihuana = Chrontella

Upoznajte hrontelu, čudnu kombinaciju poznate nutele sa jednim zaista neobičnim dodatkom. A taj neobičani dodatak je verovali ili ne - marihuana.

Izvor: www.lepotaizdravlje.rs

Koštunjavo voće je izuzetno bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Posebno se preporučuje deci, sportistima, ali i starijima jer čisti krvne sudove i na taj način sprečava srčani i moždani udar.

Kod lešnika je sve lekovito – kora, lišće, cvetne rese i plod. U samom jezgru lešnika nalaze se lako svarljive i hranljive materije i vitamini A, E, F, K i vitamini B grupe. Vitamini B1 i B6, dobro utiču na povećanje mišićne mase i energije u organizmu, a pozitivno utiču i na koncentraciju i nervni sistem u celosti. Vitamin B6 posebno se preporučuje trudnicama kako bi se izbegla post-porođajna depresija.

Izvor: www.novosti.rs

Koštunjavo voće je izuzetno bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Posebno se preporučuje deci, sportistima, ali i starijima jer sprečava srčani udar

Kod lešnika je sve lekovito - kora, lišće, cvetne rese i plod. Zbog toga je ovo koštunjavo voće (Corylus avellana) oduvek bilo omiljeno, naročito u doba Rimljana. Oni su lesku i kultivisali, pošto je na ove prostore doneta sa severne obale Turske. Smatralo se da je lešnik simbol mudrosti, kada bi obilato rodio, očekivali su dugu i hladnu zimu, a naredne godine mnogo beba. Najveći proizvođači u svetu su Turska Italija, Španija, Grčka, SAD.

Izvor:Dnevnik.rs

Kada je u aprilu ove godine italijanski gigant konditorske industrije „Ferero“, posredstvom svoje srpske afilijacije „Agriser“, za 7,95 miliona evra kupio deo imovine poljoprivrednog preduzeća „Aleksa Šantić“ u istoimenom selu somborskog atara, tačnije 699 hektara plodnog černozema, uz obavezu preuzimanja 50 radnika i investicionog ulaganja u zasade leske na celokupnoj zemlji, izgledalo je da je nadležna Republička agencija za privatizaciju najzad počela s uspehom da privodi kraju proces vlasničke transformacije. Preostalo je da se po tom kombinovanom modelu investitorima u drugom privatizacionom koraku ponudi kapital, odnosno da se „Aleksa Šantić“ proda kao pravno lice, u čiji kapital ulaze i dve farme svinja sa 6.000 grla stoke, silos kapaciteta 18.000 tona žitarica i podno skladište kapaciteta 6.000 tona, mešaona stočne hrane, sušara... za šta je menadžment već imao kupca voljnog da izdvoji tražene 802.000 evra.

Izvor:B92

Zbog visokih cena energenata, pogotovo gasa, poljoprivrednici sve češće traže jeftnije alternative.

Deluje neverovatno, ali jedan od najvećih proizvođača lešnika u Srbiji se dosetio da suši lešnik na – lešnik, tačnije na ljusku lešnika. Na taj način u potpunosti je zamenio naftu koju je do sada koristio.

Izvor: RTS

Leska se u Srbiji dugo smatrala samo šumskom vrstom drveta. Međutim, u novije vreme zemljoradnici su počeli da gaje leske, posebno za industrijsku preradu lešnika i kao sadni materijal. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da čak tri četvrtine teritorije Srbije ima idealne uslove za uzgoj lešnika.

Da li bismo od uvoznika mogli da postanemo konkurenti na tržištu znaće se od decembra, kada počne saradnja sa italijanskom kompanijom "Ferero", koja planira da obrazuje proizvođače i otkupljuje lešnik za svoju konditorsku proizvodnju.

Izvor: B92

Nutela je već decenijama omiljeni čokoladni namaz mnogih, ali čini se da ime proizvoda pogrešno izgovaramo.

Strana 1 od 5

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015