Članci

Italijanska kompanija „Rigoni di Asiagio“ ulaže u organsku proizvodnju u Negotinu

www.mpzzs.gov.rs

Italijanska kompanija „Rigoni di Asiagio“ zasnovaće organsku proizvodnju lešnika na 190 hektara u opštini Negotin. Kompanija planira da u budućnosti zakupi 3.000 hektara na tom području, čija bi ukupna vrednost investicija mogla da iznosi od 20 do 30 miliona evra. Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini danas su potpisali ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, generalni direktor te kompanije Andrea Rigoni i poljoprivredni proizvođači.

Ministar Bogosavljević Bošković je ukazala na značaj ove investicije za celokupnu srpsku poljoprivredu, podsetivši da je širenje organske proizvodnje u Srbiji jedan od strateških ciljeva.

„Osim širenja zasada, planirana i izgradnja prerađivačkih kapaciteta na tom području i izvoz proizvoda sa oznakom geografskog porekla u Evropu i svet. Italijanska investicija značajna i za lokalne poljoprivredne proizvođače koji će biti u prilici da uđu u kooperaciju i šire svoju organsku proizvodnju“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

Prema rečima ministra, važno je da se takve investicije realizuju ne samo u Negotinu, već i u celom borskom okrugu.

Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović podsetio je da poljoprivredno zemljište obuhvata 65 odsto teritorije te opštine i da taj kraj ima izuzetne uslove za razvoj poljoprivredne i prerađivačke proizvodnje.

Milovanović je napomenuo da je ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državoj svojini sa kompanijom „Rigoni di Asiagio“ potpisan na 20 godina, sa mogućnošću produžavanja za još 20 godina, a da je cena godišnjeg zakupa tih 190 hektara 65.000 evra. U narednim godinama će biti uzgajane i druge vrste voća – kajsija, višnja, malina.

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015