Lešnik štiti srce i kožu, reguliše probavu i otklanja bolove + lekoviti recepti

četvrtak, 25 februar 2016 08:34

Izvor: www.lepotaizdravlje.rs

Koštunjavo voće je izuzetno bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Posebno se preporučuje deci, sportistima, ali i starijima jer čisti krvne sudove i na taj način sprečava srčani i moždani udar.

Kod lešnika je sve lekovito – kora, lišće, cvetne rese i plod. U samom jezgru lešnika nalaze se lako svarljive i hranljive materije i vitamini A, E, F, K i vitamini B grupe. Vitamini B1 i B6, dobro utiču na povećanje mišićne mase i energije u organizmu, a pozitivno utiču i na koncentraciju i nervni sistem u celosti. Vitamin B6 posebno se preporučuje trudnicama kako bi se izbegla post-porođajna depresija.

 

Ova ukusna grickalica bogata je i vitaminom A koji povoljno utiče na kosu i kožu, jača zube i skoro sve unutrašnje organe, kao i imunitet celokupnog organizma. Vitamin E kojeg u lešnicima takođe ima u izobilju čisti krvne sudove, čuva srce i održava vitalnost kože, dok vitamini F i K pozitivno utiču na kosu i kožu, ali i na funcionisanje metabolizma uopšte. Omega 3 i Omega 6 kiseline, što lešnik čini jednom od energetski najvrednijih namirnica.

Poslednji put izmenjeno petak, 26 februar 2016 11:46
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Pročitano 4082 puta

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015