Potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa kompanijom Ferrero - Srbija budući evropski Centar za proizvodnju lešnika

četvrtak, 06 februar 2014 16:15

izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

06.02.2014.

Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i kompanije FERRERO TRADING LUX S.A, potpisali su danas 06. februara 2014. godine, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić,  direktor sirovine Ferrero grupe Arduino Borgonjoi predstavnik Ferrero grupeVilijam Fulći.

„Potpisivanjem Memoranduma sa Ferero grupom - svetskim liderom u konditorskoj industriji, omogućiće Srbiji da u narednih deset godina postane evropski Centar za proizvodnju lešnika“, rekao je ministar Glamočić u Vladi Republike Srbije i istakao da je „Srbija naporno radila da privuče investicije poput ove iz Ferera“.

„Moram da kažem da smo mi otvoreni za investicije iz celog sveta – istoka i zapada – koje će nam omogućiti da značajno unapređujemo srpsku poljoprivredu“, izjavio je ministar i dodao da „što uspešniji budemo na polju suzbijanja korupcije i sprovođenja neophodnih reformi“ više ćemo biti u prilici da stvorimo podsticajni ambijent za investicije poput današnje.

 

Ministar Glamočić naglasio je da je za Srbiju ova investicija važna jer će ona podići zasade pod lešnikom sa sadašnjih 1000 hektara na 10000 hektara do 2020. godine i omogućiti individualnim poljoprivrednim proizvođačima lešnika sa područja centralne i južne Srbije da sa Fererom zasnivaju kooperantske odnose i tako najlakše plasiraju svoje proizvode  i ostvaruju zaradu. „Za našu zemlju je ovo šansa da podižemo nivo znanja, usvajamo nove tehnologije, upošljavamo ljude i motivišemo ih da se bave ovom unosnom granom poljoprivrede“, zaključio je ministar Glamočić i podsetio da Srbija uvozi 90% lešnika uglavnom iz Turske i Gruzije.

 

Pored ministra Glamočića, generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Italije gospodina Mikela Valensizea, direktora Borgonja, predstavnika ministarstva i Ferero kompanije, potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i ambasador Italije u Srbiji NJ.E. Đuzepe Manzo.

Kompanija FERRERO je vodeća internacionalna kompanija u konditorskoj industriji sa bogatim iskustvom u razvoju i upravljanju poljoprivrednim projektima posebno u domenu uzgoja lešnika.

Poslednji put izmenjeno četvrtak, 06 februar 2014 17:42
Ocenite ovaj članak
(12 glasova)
Pročitano 14276 puta

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015