Priprema zemljišta za sadnju lešnika

sreda, 10 april 2013 14:23

Zemljište za jesenju sadnju bi trebalo pripremiti najkasnije do kraja septembra. Najpre se pristupa krčenju drvenastih biljaka, vadjenje žila i ostalih drvnih ostataka. Potrebno je poravnati mikrodepresije ili ako su u pitanju veće depresije postaviti drenaţu, jer leska ne podnosi stajaću vodu. Posle krčenja i ravnanja rastura se organsko - mineralno đubrivo. Rigolovanje cele površine mođe se izvesti na klasičan način uz primenu teških traktora i plugova rigolera. U novije vreme se preporučuje priprema žemljišta podrivanjem podrivačima, dubina 60 – 70 cm. Najbolje su se pokazali podrivači vibratori, odnosno podrivači sa vibrirajućim radnim telom. Ovakva priprema zemljišta ima neke prednosti, jer se zemljište ne prevrće, a rastresa se na celoj željenoj dubini.

Na ovaj način se povećava zapremina zemljišta, to doprinosi poboljšanju vodnog i vazdušnog režima Rad: Plantaže lešnika u Srbiji Autor: Srđan Pavlović 10 zemljišta, kao i opšte poroznosti. Razmaci između prohoda podrivača su kolika je i dubina podrivanja. Na strmom zemljištu se moraju izgraditi terase.

Zemlja u sloju od oko 45 cm treba da sadrţi 2,5-3% humusa, 250 – 300 ppm4 lako usvojivog kalijuma (K2O) oko 120 - 140 ppm lako usvojivog fosfora (P2O5), potrebne količine mikroelemenata: gvožđe, mangan, bor, cink, bakar i dr. Nedostatak humusa se nadoknađuje stajnjakom. Posle oranja površina se poravna tanjiračom, valjkom i rotofrezom.

Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 29 mart 2021 11:58
Ocenite ovaj članak
(70 glasova)
Pročitano 119216 puta

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015