Članci

Cena lešnika skoro 50€/Kg

Cena lešnika 2015-te godine je dostigla istorijski maksimum sa cenom od 5499,00 din. u jednom od najvećih prodajnih lanaca u Srbiji, gde se mogao i kupiti. Vrednost cene lešnika se povećala usled skoka cene ovog koštunjavog voća na svetskoj berzi, odnosno manjoj proizvodnji ali i većoj tražnji stanovništva i industrije za dalju preradu.

Rod lešnika u Srbiji 2015-te godine je iznad proseka, ovaj zaključak je donesen na osnovu slučajnog uzorka. Što se tiče kvaliteta, po svemu sudeći kako stvari za sada stoje, ovogodišnji rod će biti bolji u odnosu na prošlogodišnji. Što je dobro, jer će na taj način biti zadovoljni i proizvođači ali i samo potrošači lešnika.

Prošlogodišnja proizvodnja lešnika u Srbiji je imala brojnih problema, jedan od najvećih je „neverovatno“ velika količina vlage odnosno kiše. Što se kasnije odrazilo skoro nemogućem sakupljanju lešnika i otežanoj primeni agrotehničkih mera tokom  2014-te godine. Sledeći veliki prošlogodišnji problem je bilo loše oprašivanje leske. Sredinom januara 2014-te godine, zbog visokih temperatura, otpočet je proces oprašivanja. Međutim, samo nekoliko dana kasnije, nastupilo je naglo zahlađenje što je prekinulo navedeni proces i na neki način umanjilo proizvodnju.

 

Trenutna cena lešnika u rinfuzi je niža i sada iznosi 3499,99 din. nego od pre mesec dana, što je normalna pojava zbog dolaska novog roda ali i zbog veće količine vlage u samom jezgru lešnika.

Dok se lešnik u manjim pakovanjima može kupiti po ne znatno većoj ceni kod poznatih robnih brendova.

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015