Članci

Cena lešnika 100% skuplja u Turskoj

Na osnovu istraživanja Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije u sklopu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, ali i upoređivanjem cene lešnika u okruženju može se zaključiti da cena od 1000din odnosno 9€ (prodaja na malo zelena pijaca) je odavno prevaziđena te da se u narednom periodu može očekivati samo rast cene lešnika na tržištu Srbije ali i u regionu.

 

 

Pad u proizvodnji lešnika u Turskoj, najvećeg proizvođača i izvoznika u svetu, izazvala je nagli porast cene što ugrožava industriju čokolade, javlja agencija AFP.

 U martu u četiri okruga u crnomorskom regionu Turske (Giresun, Trabzon, Rize i Ordu), regioni u kojima se nalazi najveća proizvodnja lešnika u zemlji, bili su pogođeni vremenskim neprilikama, a pritom najviše sa mrazom i gradom, što je dovelo do uništenja dela žetve.

 

Godišnja proizvodnja lešnika u Turskoj je oko 590 hiljada tona, što predstavlja tri četvrtine od svetske proizvodnje. Ali ove godine rod lešnika može da padne na 370 hiljada tona, na koliko računaju proizvođači.

 Ovaj pad u proizvodnji lešnika već je izazvao skok cena za skoro 80%. Prošle godine cena kilograma lešnika se kretala oko 6 turskih lira (manje od 2 evra).

 „Sada je cena dostigla 11 turskih lira, što je blizu 4 evra“, objašnjava za AFP Nežat Ijurijur, vlasnik preduzeća za obradu lešnika u Ordu.

 

„Mi očekujemo pad prodaje, iako još nemamo tačne cifre“, izjavio je Ilijas Edip Sevinč, predsednik Konfederacije izvoznika u crnomorskom regionu.

 Ta situacija direktno utiče na globalnu industriju čokolade, koja koristi turske lešnike u svojim proizvodima. Kvalitet lešnika koje proizvodimo u Gireusnu odgovoran za poljoprivredu u poljoprivrednoj komori Giresun, prenosi EnergyObserver.com.

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015