Članci

Uspešno održana prezentacija kombajna za lešnik

Udruženje proizvođača lešnika Srbije sa svojim predstavnicima je 10.09.2014.god. gostovalo kod svog člana udruženja Čedomira Poštića na prezentaciji mašine (kombajn) za sakupljanje lešnika ali i drugih mašina.

Skupu su prisustvovali i zastupnici poznate Italijanske firme Facma iz Hrvatske kao i vlasnik firme Facma sa svojim prevodiocem. Pored njih bio je i predstavnik DDOR-a iz Italije ali i poznati profesor Slobodan Cerović iz Novog Sada. Skupu su takođe prisustvovali i brojni proizvođači lešnika iz Srbije ali i Makedonije. Pred kraj skupa došao je i poznati poljoprivredni novinar Uroš Davidović.

 

 (Italijanski predstavnici Facme, prof. dr Slobodan Cerović i UPLS Ognjan Ilić)

 

U uvodnom delu prisutni gosti su se osvežili i okrepili na bogatoj trpezi uz međusobno upoznavanje i razgovaranje, a  najviše na temu proizvodnje i sakupljanje lešnika.

Zatim je domaćin svima prisutnima se zahvalio na prisustvu i ponudio sveže pečen (vruć) lešnik sa svoje plantaže radi degustacije. Na osnovu komentara degustatora, mogli smo zaključiti da je pečeni lešnik izvanrednog ukuca, što smo se i sami uverili.

 

Susara

U sledećem delu prezentacije zastupnik iz Hrvatske Filip Tokić nam je pokazao mašine koje se koriste u kasnijim ciklusima prerade odnosno sušenja lešnika.

 

Zatim smo zajedno otišli u leskarnik radi praktične demonstacije kombajna. Posle kratkog opisa kombajna, isti je pušten u rad radi sakupljanja lešnika sa zemlje. U 20to minutnom radu kombajna, prisutni su gosti su se i vizuelno uverili u način rada i prikupljanja lešnika.

 

Po završetku prezentacije, gosti su nastavili prijatan razgovor i razmenu mišljenja o svemu što su videli uz razgovor na temu ovogodišnjeg roda lešnika u Srbiji i okruženju.

Kombajn 

Domaćinu se još jednom zahvaljujemo na pruženom gostoprimstvu ali i na edukaciji, kao i svima ostalima na brojnim predlozima i idejama.

Za UPLS

Ognjan Ilić

 

 

 

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015