Članci

UPLS na radnom sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede

 Dana 28.01.2014.god održan je radni sastanak u prostorijama Ministarstva poljoprivrede na temu proizvodnje lešnika.

 

Delegacija UPLS je pokušala u kratkim crtama da upozna Ministarstvo o problemima koje imaju proizvođači u svom ciklusu proizvodnje lešnika. Detaljnije u toku razgovora je bilo reči o kvotama za uvoz lešnika i sporazuma sa Republikom Turskom, podsticajima za tekuću godinu, otvaranja novih subvencionisanih kreditnih linija, načinima kako povećati proizvodnju ali i podsticanja kupovine odnosno domaće prodaje.

Dogovoreni je da će Ministarstvo u narednom periodu pomoći UPLS, predstavnici ministarstva su jednoglasno podržali formiranje novih zasada uz obaveštenje da Srbija nema dovoljnu proizvodnju lešnika i zato se on uvozi kao i to da se kvota za uvoz lešnika neće povećavati.

Takođe je dogovoreno da će ministarstvo ove godine pomoći u vidu: podsticaja za pripremu zemljišta radi sadnje leske, nove zasade kao i sisteme za navodnjavanje. Pored svega toga dogovoreni su  i podsticaj za nabavku opreme za sakupljanje i preradu (krckalica, selektor, pakerica itd...)

Sastanak je završen u dobroj atmosferi i sa pozitivnim željama svih strana o unapređenju  domaće proizvodnje ali i prodaje.

Sastanku su prisustvovali:  Pomoćnik ministra Nenad Katanić, rukovodilac za voćarstvo Kolinda Hrehorović, rukovodilac za kvalitet Branislav Raketić, odsek za analitiku i statistiku Tamara Đuričanin. Proizvođač i član UPLS Mirjana i Čedomir Pošić, proizvođač i član UPLS Aleksandar i Dušan Mauković i proizvođač i predsednik  UPLS Ognjan Ilić.

KALENDAR AKTIVNOSTI

VREMENSKA PROGNOZA

CRKVENI KALENDAR

KURSNA LISTA

Konvertor valuta

Cene Septembar 2015